Barösundsregattan 14 juli 2007

 ”Råkade” vara i faggorna kring Barösund med den Stora Gula Baljan denna helg. Fint väder, men lite småkallt i luften till att börja med. Furren har ju alltid varit så nedvärderad av Mats att rejsa med, orättvist månne?!Hastigt och lustigt fick den chansen att rejsa lite och visa framfötterna, för akterspegel har den ju inte nån att visa. 

Först över startlinjen naturligtvis i låg-Lys-klassen (upp till 1,11)!  I och för sig en riktigt dålig start där båten hade en bra bit kvar till startlinjen då skottet gick-, men faktiskt bäst av alla- sen var det bara att stå på. Det tog faktiskt ett förvånande bra tag innan någon seglade om! Jag försökte minnas Mats ständiga förmaningar om att ta så god höjd som möjligt, och inte falla av, samt försöka se till storseglets skotning så gott jag kan. ”Titta på snörena!”- mantrat gick i skallen… Det var väldigt växlande vindar första varvet runt Kättilö, och fältet var ganska samlat när alla passerade starten för att gå in på andra varvet. Vinden ökade och det gällde att försöka dra bra långt ifrån den lilla Monark 700, med 2% lägre Lystal, som blåste ikapp när det blev stiltje på första varvet. Jagade och jagade efter Monarken, låg bakom och stressade dem, och tog in bit för bit. Till slut var vi ikapp, och nästan förbi… Då blev det: Trångt som attans med 4 båtar i bredd, bland annat en båt med 4 småbarn ombord, den minsta var baby, och en femte som försökte lova upp hela gänget i rundningen efter ”startrakan”. Lite ropande hit och dit blev det i båtarna… Spinnakrarna skulle naturligtvis ner också i röran. Jag  var tvungen att kasta runt båten för att passera bakom aktern på den Seniorita Helmsman som försökte lova upp alla 4. Det lyckades precis utan att köra på dom och ombord på Senioritan såg alla minst sagt förskräckta ut. Det var rätt åt dom, för man kan inte tränga upp 4 båtar hur som helst utan att ge dom tid och möjlighet att hinna styra undan. Det kändes väldigt onödigt med tanke på att det fanns väldigt små barn i en av båtarna också. Hade tur som låg som en av de yttre båtarna, och kunde gå fri därifrån. Undanmanövern blev till fördel och Furren rundade upp snyggt innanför dom andra och med god höjd inför nästa bog.

Andra varvet så: Nu hade det börjat blåsa bra mycket mer, och det blev till att sätta sig på relingen. Märkte att jag blivit 606-skadad, och satte mig en bra bit utanför, vilket kanske inte riktigt behövs när det gäller Furren. Eftersom Monark 700:an kommit ikapp och om oss på första varvet, i skitvinden, så gällde det att köra ifrån dom rejält på andra. I villervallan med upplovningsförsöket från Senioritan hamnade den i skitvinden bakom oss  och vi kryssade nu märkligt nog ifrån, både högre och snabbare gick Furren. Förhoppningsvis berodde det på att jag faktiskt var riktigt aktiv med att återigen försöka hålla båten så högt jag kunde. Dom blev i alla fall mycket efter på kryssen och när spinnakern sen åkte upp igen så var vi tillräckligt långt före, hela vägen in i mål.

H-båten som ledde våran startgrupp + övriga båtar hade inte lyckats åka ifrån oss tillräckligt mycket, så vi slutade som segrare i vår startgrupp och som 3:a när man räknade samman båda Lysklasserna. Jättekul, men också stor förvåning, då jag inte är van rorsman, och grejerna inte är riktigt i toppklass!

Nu står det 1-1-1 hittills i år. MYn spikade pingstregattan, 606:an spik på Nationaldagsrejset, Furren spik på Barösundsregattan.  

Nästa rejs blir med MYn som skall köra Tjörn Runt.   Eventuellt så kanske Mats kan fixa ledigt och segla Askö Runt med MYn utan gast och eventuellt får Furren en ny chans på NySS familjesegling, men då får man inte ha spinnaker och det är ju jättejättetrist! Förhoppningsvis kommer Simon med och sköter konkurrentbevakningen bakåt då, samt peppar nerverna. Arköregattan nästa helg kan vi tyvärr inte segla för då kommer Evas pappas båt på lastbil från Uddevalla, och Mats jobbar. Typiskt!

Inga blåmärken att rapportera från dagens segling, jag lyckades hålla mig kvar på relingen under kryssen som var lite guppig geniom att sitta bakom skotwinschen, man får ta till andra medel än att spärna emot med benen för att inte ramla ner i sittbrunnen när man är underlång och bara mäter 163. Däremot lyckades jag sätta mej på 4 bananer och sabba ett par shorts, men det är ju snart rea på Smögen, så vaddå?!

Det viktiga är som sagt var inte att delta,  det kan också vara att få visa Mats att man kan vinna trots att han klassar ner på en, vilket Furren gjorde idag. /Eva

~ av Eva på 23 juli 2007.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: