NySS Familjesegling 11 augusti 2007

Dags igen för Furren att få visa att den också kan, idag igen. Mild, och trygg låg den och väntade på oss i solen, sugen på att få röra på sej lite.Vi hade väl inga större förhoppningar för dagen vad gäller placering, då vi skulle köra den rundaste och bland de kortaste båtarna i startfältet, som skulle komma att vara 38 stycken. Tidigt på morgonen gav vi oss av för motor från Dragsvik, där den legat ett par dar, strålande sol och ny och också novis besättningsmedlem ombord. Simon hade jobb därhemma, men min syrra som var på besök ville ut och segla, så hon fick hänga med i stället. Käkade frukost under gång, och så var vi framme vid Broken vid 8.40. Anmälde oss och väntade sedan på skepparmötet, när det var klart stack vi ut och kände lite på båten, det var ju ett tag sen sist för vissa av oss.  Vi hade inte lättat båten ett enda gram för dagen, och ingen spinnaker skulle användas, vi skulle spira genuan i stället. Precis innan vi skulle dra från bryggan så lyckades Mats få bommen i huvudet samtidigt som han slog ögat i hörnet för ruffluckan, han kände med handen och trodde att ögat ramlat ut? Hade också tänderna fått en smäll? Skulle han behöva åka till tandläkaren/akuten? Syrran såg dock att det satt kvar, och lite omtöcknad satt Mats en stund och repade krafter, så det ordnade upp sig, men han fick behålla en stor blålila påse under ögat, som en halv pingisboll. (Där ligger man faktiskt i lä- även de tröttaste av morgnar!) Vi tröstade med att han kunde ju skylla på att haft två elaka systrar ombord, ifall någon undrade… Det förekom också annan galghumor och gliringar, som alla kan förstå. Det Onda Ögat hade drabbat honom?

Omvänd LYSstart, först i mål vinner ,(?), så vi gick ut som 2:a båt ca 1 minut efter den första, och starten var inte stressig eller stökig, eftersom vi var själva. Lite för lugn kanske, vi hade några sekunder tillgodo. Jag kollade aldrig bakåt under hela rejset, utan var bara inriktad på att jaga och komma om Marieholm 26:an som gått ut först, och att om möjligt inte släppa förbi hur mycket båtar som helst. Syrran fick bevaka bakomvarande, jag styrde och Mats trimmade. En bra bit in mot Nyköping blev vi så (efter lite ”träng o sväng på skoj”) omseglade av en RJ 85:a som väntat, men faktiskt- ganska envist så kunde vi hålla oss kvar vid honom rätt länge, och dessutom ta in mer och mer på Marieholm 26:an, och en stund efter vi rundat ”Gubben och Gumman” var vi förbi dem, och låg nu tvåa. Vi gjorde ett onödigt slag, och kunde ha gått en annan väg på ett ställe, men hängde inte läpp för det, utan tuffade på inför näst sista rundningen, och det hade då börjat blåsa lite mer. Vi trängde ihop oss alla tre på relingen (ja jag satt ju på 606-vis utanför metallskenan, vilket känns i sittbenen idag) och käkade mackor och drack vatten. Fortfarande inga båtar förbi oss då vi rundade näst sista, och vi tog fortfarande bra höjd, det var först de sista metrarna innan vi rundade Limpan, samt precis innan målgång som vi blev omkörda av några stora långa smala båtar, så vi gick i mål som femte båt. Vi tvekade lite om vilken väg vi skulle ta vid Limpan, men då båten som precis seglat om oss rundade den, så gjorde vi det också, som tur var! RJ 85:an som gick in som första båt hade gått fel väg, så vi blev 4;a. Chockade av att det gått så bra, men VÄLDIGT nöjda vände vi båten mot Oxelösund och satte spinnaren, så syrran skulle få prova på det också.

Summa summering av dagen: Starten kunde ha varit bättre, absolut. Miss med det onödiga slaget, som sinkade oss lite. Jag kände mig nöjd med styrningen och tyckte att vi höjdade bra, bättre än en hel del andra faktiskt. Det funkade bra ombord, och syrran hjälpte till bra med att minska lutningen, hon fick flytta om och vi provade hennes placering på båten hit och dit. Mats trimmade ju bra, och vinden var jämn och fin, 6-7 sekundmeter kanske, perfekt för syrrans premiärrejs! Jag hade varnat syrran innan vi stack från Broken att hon inte skulle ta åt sig ifall det blev gapigt ombord, typ ”flytta dej”, eller om något skulle skita sej allvarligt och Mats eller jag skulle få ”formsvacka”(beka ihop), att det låter värre än det är menat, men eftersom allt var så lugnt och bra, så hade hon suttit och undrat när det där skulle komma egentligen, humöret var ju så bra på oss alla?! Vi konstaterade också igen, att det är bra att vi går bägge på skepparmötena, då vi hör olika saker sägas, och hädanefter skall vi ta med penna o papper till dessa möten, (och kanske till och med spela in på mp3´n?), för att vara riktigt säkra på vad som sas, eftersom vi tror oss ha missat info, och börjar tveka kring vissa beslut, typ sista rundningen, vilket vi inte skall behöva göra.

Min egen målsättning att komma förbi Marieholm 26:an, nåddes ju, så jag kände mig tillfreds med det.

Strax innan Oxelösund kastade vi i kroken och gjorde ett badstopp, vattnet tempade 19,5 grader, och så turades vi om att släpa i vattnet efter båten ,hållandes i badstegen under sista biten in mot hamn. Mats åkte hem för att packa inför Tjörn Runt, syrran och jag drog hem mot väntande kräftor.  En kanondag igen!

Eva, Mats och Marie-Louise

Kollade NySS hemsida för en stund sen, men de hade inte hunnit lägga ut något resultat än, jag är spänd på att se hur det gick i seglad o omräknad tid, det kommer väl så småningom på : www.nyss.nu

~ av Eva på 12 augusti 2007.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: