Västerviks Tidnings referat från Byxelkroken 2007

Hård vind orsakade
dramatisk segling

startsondag_1.jpgLugnare. Söndagens segling var lugnare än lördagens. Foto: Kent Lundström.

Helgens kappseglingen Byxelkroken blev dramatisk. De tävlande seglar normalt de 31 distansminutrarna från Västervik till Byxelkrok på lördagen för att sedan återvända samma sträcka på söndagen. Denna gång blev dock kappseglingen endast 20+20 distansminuter.

totalsegrare_1.jpg

Totalsegrare. Conny Adolfsson från Nyköping (i mitten) blev totalsegrare i Byxelkroken tillsammans med Fredrik Yngve (till vänster) och Per-Ove Svensson (till höger).Foto: Kent Lundström

På lördagen var det en mycket hård slörsegling med tidigarelagd målgång vid Vinö Bredhäll öster om Älö. där de flesta sedan sökte natthamn. Några enstaka seglare fortsatte dock på egen hand över till Byxelkrok, där sjön var mycket grov utanför hamnpirarna.
En fantastisk prestation utförde Eva Simonsson och Mats Pettersson från Tystberga i sin lilla 606:a. Efter målgång seglade de tillbaka till Västervik, övernattade på Solbergs Udde, och seglade tillbaka till startplatsen för ”hemseglingen” på söndagen. De blev trea i D-gruppen och blev 12:a totalt.
95 av 117 båtar kom i mål i den dramatiska tävlingen. Det var 39e upplagan av Byxelkroken som seglades, men det var bara andra gången man tvingats korta upp tävlingen på grund av otjänligt väder. Senast var i mitten på 80-talet, då det var både stiltje och dimma.

Alla startade i Västervik för att segla till Byxelkrok. Ett visst kaos rådde naturligt bland båtarna när vindstyrkorna närmade sig 20 meter i sekunden.i
– Det hade varit oansvarigt att gå över sundet under rådande förhållanden, var nästan alla överens om.
En nyhett är att man före målgång har en gate som båtarna måste passera och därefter vidtar en kryss eller halvvind in i mål. Detta skapar en massa aktivitet och seglingen var spännande ända in i mål.
Söndagens segling blev en lugna gatan med spinnakersegling, även här mestadels i undanvind, med start nära Vinö Bredhäll. SMHI hade gått ut med kulingvarning, men av den varan fanns ingenting. 2-3 sekundmeter mättes upp vid starten.
Det finns förmodligen runt 400 segelbåtar på plats i Västervik, därför är förvåningen stor att bara drygt 20 hade Västervik som postort i startlistan.

Totalsegrare i år blev Conny Adolfsson från Nyköping med en Sveakryssare.I båten hade han sällskap av Fredrik Yngve och Per-Ove Svensson. Tre båtar från arrangörsklubben WSS i Västervik seglade in i toppen, Jan Källmark, Bosse Djerf och Thomas Ragnarsson.
Roger Hoffsten från WSSW vann E-gruppen, Thomas Ragnarsson, WSS, vann F-gruppen, , Jan Källmark, WSS, vann H-gruppen före Bosse Djerf, WSS. Peter Salomonsson, Västervik. vann J-gruppen, och Tore Källmark, Västervik vann K-gruppen.
Segrare av Royalkannan på lördagen blev Stefan Jonsson, Västervik.

Sven-Åke Lindblad

~ av Eva på 18 september 2007.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: