Mumsmums!

Vad är väl hummer och superbamsiga havskräftor, hemgjord aioli, baggar och vin mot ösregn och stoppsladdar med MY’n? Jo, alldeles perfekt! Inte alls nåt svårt val. Man är ju Bohuslänning för fan!

Men det blåste tydligen bra, och gick sjö på Saltkällefjorden  när P-O och Henke skulle ut och dra tinorna och kräftburarna på lördag förmiddag, enligt P-O var det ”med livet och båten som insats” (han är i och för sig född bohuslänning och rätt tålig, men faktiskt över 50, ja snart 60 tror jag, och båten en sprillans ny Beneteau Antares 650,vet inte om det spelar nån roll? Blir man harig när man passerat 44, vet du nåt om det Mats?) De hade ju gjort ÄGGMACKOR, och trodde att de skulle FISKA TORSK också! Hade visst åkt ner till båthusen och fikat i stället, när de upptäckte att det inte var 100 fiskeväder. Sjörapport innan nästa gång, kanske 😉

Ann och jag käkade frukost i det varma och torra huset, kollade lite i förbigående på regnbyarna, och vi konstaterade att det var skönt att slippa ÄGGMACKORNA och TORSKFISKET. Jag åkte till Stenungsund och hämtade priset för 3;a i klassen på TR, och ”nyttopriset”, i vårt fall en nivåmätare för septitank. HURRA! Den känns så klockren. Härligt i alla fall att låta bilen sträcka ut i 14o, det tog ju bara ett par minuter att köra mellan Uddevalla och Stenungsund. 

I de båtar vi seglar finns det enbart hink, så är det nån som vill köpa NYTTOPRISET så hör av er! Hämtade också Oscar Skotings priser, som han kan få när Mats är i Sthlm nån gång. När jag kom tillbaka drack vi lite kaffe, sen åkte jag med P-O och Henke ner och så drog vi tinorna, det hade mojnat en hel del framåt 15-tiden. Här behövdes det ju kvinnlig arbetskraft på den båten, helt klart! Tyvärr ett par romhonor som vi givetvis slängde tillbaka, den ena var riktigt stor.Senare på kvällen hade vi fest med några grannar i Uddevalla, orkade bara 4 havskräftor,1/3 hummer och lite bagge, ynkligt. (Pappas inofficiella världsrekord är 42 st- HAVSKRÄFTOR) Sven, en lokal makrillfiskare som för övrigt har fått nästan 1000 makrillar i år på mete,  granne, undrade om vi åt ”den där leran i huvudet” på kräftorna? (Smöret kallas det annars). Självklart gjorde vi det! Man splitsar inte heller, man splesar…
I morse gick vi upp tidigt och drog tinorna igen, fick med oss en godkänd som kokades omgående. Åkte de sega 35 milen hem på eftermiddagen. Och jovisst, traditioner är till för att hållas, hummerfiske är viktigt för att hålla en god livskvalitet!

Kommer inte ihåg om jag nämnde fredagens fångst, men då blev det i alla fall både krabba, hummer och kräftor, och för den som inte provat på hummerfiske, så vill jag berätta att det är som rena julafton när det är nåt stort svart i tinan, skitsamma om det sen är en romhona som man måste slänga i, det är själva grejen som räknas.

Mera havskräftor blir det på Allhelgonahelgen, då vi skall invadera pappa och hans sambo…

Såg förresten en Maxi vid Saltkällan i Uddevalla, har dom inte väldigt kort bom? Eller hade jag synförvrängning?

Foton från detta kommer när jag har bättre med datortid, och ork. Helgen har varit jättekul!

Eva

~ av Eva på 30 september 2007.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: