Blåsa på Byxelkroken, del 2

Vaknade av störtskur mot taket, men det gick över fort, byttes mot solsken och tilltagande vind. Frukost, och sedan njuta av gott kaffe, packade och satte i linserna. Mats var såklart snabbare iväg till hamnen, och började förbereda. Jag kände mig harmonisk, men anade vad som komma skulle… En känsla av Byxelkrok 2005, med båten i 90 grader mot vattnet, och med mig sittande på relingen, medan bommen körs i vattnet kom smygande.

Ut mot start, och ”vi måste bara prova IFALL det går att köra med spinnaren”. Ja, så var den dagens harmoni som borta. Tack tack! Krångel och rundkörning innan start, Mats körde hit och dit och ”skulle prova lite”, och upptäckte alldeles försent att tiden bara rusade iväg, och vårt startur timade inte med 5 minutersskottet, något tut hörde vi inte, och rätt vad det var gick starten, då hade vi inte ens kommit på rätt sida, så det här var den absolut sämsta start vi gjort, om möjligt ännu värre än gårdagens! Men vi satte fart, och kunde hålla bra höjd, väldigt bra till och med. Allt väl, frid i sinnet igen. Men så började Mats yra igen om att spinnaren minsann MÅSTE UPP, och till slut var jag tvungen att ge med mig… Jätteroligt att köra med spinnaren under rådande förhållanden, men jodå, snävt skall det vara ” det är så roligt så!!!”. Inte.

Upp med eländet, och en alldeles för lång tid av spinnakersegling tog vid, över sundet. När den äntligen kom ner, så kändes livet trevligt igen. En kort stund bara, för jodå, så här sakta kan vi inte köra, det här håller inte, Djävulstyget MÅSTE upp igen. Nu kom en stund av ytterligare obehagsminuter, jag skall köra mental träning hela vintern (igen, gjorde det efter 2005 års trauma), kontakta läkare för att få lugnande utskrivet…  Tänkte att det nästan kunde vara trevligare att hoppa fallskärm???? Toppade med 12,2 knop i några sekunder… När sedan Djävulstyget skulle ner, så fastnade Det Förbannade Jävla HelvetesFallet i råttan, så det höll på att gå åt pipan, till och med Mats var nu skärrad, faktiskt. Men det ordnade till sig, och den kom äntligen i båten igen. Efter denna NDU (Nära Döden Upplevelse), så kunde jag nu släppa ner axlarna ett par decimeter, och börja andas normalt i stället för att hyperventilera, och koncentrera mig  på mitt jobb, att styra båten, och till rätt plats… För Mats ville inte gå riktigt samma väg som jag, jag fick förhandla mig till att gå in på rätt ställe. Rätt kom vi, och sedan var det bara att jobba hemåt, det var rätt trångt när alla kryssade samtidigt, men vi höll god höjd, och hängde med hyfsat bra. Efter kryssen kom Stora Vågor, det var rätt jobbigt med dem, och jag kände medkänsla med Håkan i 606an, tufft i sån liten båt att köra i de där vågorna. 606an gick förresten MYCKET BRA idag, tror de hade gått i mål som 10 eller 15;e båt? I mina ögon ganska bra vind, inte för byigt, och det kändes som om vi ändå hade någorlunda häng.

Efter Idösund så körde vi spinnaker igen upp mot Västervik, nu riktigt trevligt, och det var kul att kunna surfa lite! Sedan skönt att passera gaterna upp mot mål, få tutet och köra in mot hamn. Förbereda mastfällning, men det tog en väldig tid för de som var före i kön, så vi åkte till prisutdelningen i stället. Idag hade vi fått stryk, bland annat av Sandor med 17 sekunder (skitstarten, såklart!), men det visade sig att vi tjänat så bra på lördagen i tid, att vi kunde ta totalseger, trots dagens 26:e plats. En överraskning, riktigt så bra hade vi inte räknat med!

Ny prisutdelning, och avslutning av helgen, denna gång i dagsljus. Mitt under ceremonin, såg Tore upp mot skyn, där kom tranor i hundratal, och aviserade höst! Vi skulle buda Håkans priser, och fick även välja ett åt honom, jag valde en Golfweekend på Öland, den blev han glad för, när jag berättade för honom i telefon i går kväll.

När jag kom hem igår kväll visade jag barnen den Stora Godisskålen från lördagsresan, sonen fick en Gilltröja, ,och dottern ”Kvinnliga styrmanspriset” en Henri Lloydjacka. Hon blev så glad så hon hoppade i sängen, en sån har hon önskat sig hur länge som helst! Vi kommer också att omsätta en hel del presentkort i varor, så de kommer verkligen till nytta.

Smärtor i armarna och axlarna, det var rätt jobbigt att dra rodret mot lovart hela dagen igår. Mats har ju gastat åt mig på alla tävlingar i år förutom en, och det har funkat bra. Han hade ont i händerna, trimmade hela tiden. Något har varit fel i helgen dock, för jag fick faktiskt beröm av honom att jag styrde bra, detta i MY’n, som länge har varit min akilleshäl, hopplöst att komma överens med den vad gäller styra. Men antagligen passade bägge dagarnas förhållanden både mig och båt i kombination, för det kändes faktiskt bra.

Vi ser fram emot nästa års Byxelkrok, och funderar redan på vad vi skall köra då, MY’n (som förresten har en JÄTTESPINNAKER, som gärna får mätas ifall man är intresserad), behöver nog vila lite från tävlingar nästa säsong. En 707a verkar inte så tokigt att prova, vi får se. //Eva

Från www.byxelkroken.nu , foto Kent Lundström:
Totalsegrare, gruppsegrare, kategorisegrare Double-Hand och segrare av kannan lördagens segling blev Eva Simonsson och Mats Persson, Stigtomta, OXSS i sin My Helmsman.

~ av Eva på 22 september 2008.

2 svar to “Blåsa på Byxelkroken, del 2”

  1. Ett stort grattis till segern, mycket välförtjänt efter imponerande segling. Jag förstår din bävan inför spinnakergång på havet i den vinden o riktningen, måste ha varit en snäv balansgång. 11 knop med MY´n måste vara en upplevelse det också.
    Vi satte inte gennakern förrän vi var innanför de första skären, räckte gott o väl för oss vi hadde nog med att hålla oss kvar ombord ändå.
    Annars var ju söndagen mycket mer underhållande än lördagen (åtminstone om man seglar hängmattebåt).
    Tack för det trevliga sällskapet på lördagskvällen / Jonas

  2. Hej och tack! Jo,jag håller med dig, det var ju mera ”segling” på söndagen, och något att göra hela tiden, minst sagt. Och faktiskt- rätt skönt att vi inte tog 606an- säger jag så här i efterskott, för armarna smärtade verkligen nåt djävulskt i bilen hem på kvällen. Idag har jag varit hos Proctor i Henån och hämtat en ny spinnbom till min 606a, men det blir nog ingen användning för den förrän nästa år, nu har ju innebandyn haft premiär… (onyx innebandy). Hoppas vi syns nästa år, skall försöka fixa nya kantareller o ta med så det räcker till hela gänget 🙂
    //Eva

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: